نقش نهادهای مدنی در توسعهیافتگی زنان
فعالیتهای نهادهای مدنی در حوزه غرب کشور در بخشهای گوناگون جریان دادر که بخش عظیمی از آن در بخش توسعه و مشارکت زنان در اجتماع، است اما برخی از فعالان حقوق زن در هرات به این باور اند که جامعه مدنی در هرات نقش آنچنان موثری بر توسعهیافتگی زنان در این چند سال اخیر نداشته است.
آنان بر این باور اند که بیشترین فعالیتهای که نهادهای مدنی در هرات داشته اند در مناطق امن و در سطح شهر بوده است و برای زنانیکه در ولسوالیها و نقاط دور دست و نا امن زندگی میکنند هیچگونه فعالیتی برای شان صورت نگرفته است.
ماریا بشیرفعال حقوق زن در این رابطه میگوید :”با وجود اینکه چندین سال از فعالیت نهادهای مدنی در عرصه زنان میگذرد با آنهم بیش از نود درصد از زنان از حقوق اولیه شان آگاهی ندارند “.
اما برخی از زنان فعال مدنی در هرات کارکرد نهادهای مدنی را موثر دانسته و وجود نهادهای مدنی را عامل مشارکت زنان در اجتماع میدانند.
آنان میگویند اگر در وضعیت کنونی کشور زنان حمایت حمایت نهادهای مدنی را با خود نمیداشتند وضعیت شان بدتر از این بود.
حسینه نیکزاد مسوول ساحوی شبکه زنان افغان در حوزه غرب چنین میگوید :” این نتیجه فعالیتهای موثر و دادخواهیهای نهادهای مدنی است که امروزه حضور زنان در تمام عرصهها خصوصا مشارکت سیاسی پر رنگ است “.
در همین حال برخی از زنان فعال در هرات از برآورده نشدن توقعات شان در توسعه زنان از سوی نهادهای مدنی سخن میزنند.
به باور آنان نهادهای مدنی در هرات در توسعه زنان نقش آنچنان موثری را ایفا نکرده اند اما فعالیتهای نهادهای مدنی در دیگر بخشها از جمله مشارکت سیاسی زنان آگاهیدهی تا حدودی قابل قبول است.
مژگان انتظار مسوول دفتر صدا در هرات میگوید :”توقع ما از نهادهای مدنی در هرات در بخش توسعه زنان فراتر از چیزی است که این نهادها به آن پرداخته اند “.
با این حال برخی از زنان فعال مدنی موانعی که سد راه فعالیتهای شان قرار دارد را دلیل کمرنگ بودن نقش نهادهای مدنی در توسعه زنان عنوان میکنند.
این زنان میگویند جامعه سنتی هرات، مشکلات امنیتی واقتصادی سبب شده که آنان نتوانند در ولسوالیها و مناطق دور دست برای آگاهیدهی زنان آن مناطق بروند.
سوسن بهبود زاده فعال مدنی میگوید :”زنان فعال مدنی در هرات به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتوانند برنامههای موثری را که در خصوص زنان دارند اجرایی کنند و به دلیل مشکلات امنیتی حوزه فعالیتهای ما آنچنان گسترده نیست “.
با این حال مسوولان شبکه نهادهای مدنی در هرات افزایش جریانهای مخالف دولت، جامعه سنتی، عدم انتقاد پذیری از جمله موانعی عنوان میکنند که سد راه فعالیت شان در راه توسعه یافتگی زنان وجود دارد.
سید اشرف سادات مسوول ساحوی مجتمع جامعه مدنی افغانستان در حوزه غرب در این رابطه میگوید :”در هرات نهادهای مدنی با موانع زیادی مواجه اند که هر کدام از این موانع توانسته روی کارکردهای این نهادها تاثیرات منفی را به جا گذارد “.
جامعۀ مدني فرهنگ سازش براي توافق است، اين جامعه قوانين رابطۀ حكومت با مردم و روابط افراد با حکومت را تنظیم میکند جامعه مدنی برای اولین بار در افغانستان در ماه سنبله سال 1382در شهر کابل توسط 28 مؤسسه غیر حکومتی ایجاد گردید و در سال 1386 فعالیت خود را در سه حوزه شمال، شرق، و غرب آغاز کرد.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی