تهیه سیسمونی؛ رسم نوپا اما پر مصرف
تهیهی سیسمونی (لباس و انواع لوازم برای طفلی که قرار است تولد شود )، از سوی خانوادهی دختر، برای زن باردار و طفل، به یک رسم مبدل شده و بسیاری از زنان هر چند خودشان نیز پایبند این رسم نوپا اند، باور دارند که این رسم و عنعنات در وضعیت اقتصادی ناهنجار موجود، ضربهی بر اقتصاد خانوادهها وارد میکند.
این رسم تا حدی بین مردم جا افتاده و طرفدار دارد، که در مواردی خانوادهی دختر مجبور میشوند برای تهیهاین لوازم قرضدار شوند.
حسیبا که ماه هفتم بارداریاش را میگذراند میگوید که مادرش از دو ماه قبل برای خرید سیسمونی آمادگی میگیرد.
او میگوید: مادرش تمام لوازم را که ممکن است برای بچه لازم شود خریده و حتی برخی از وسایلی را که ضرور نبوده نیز خریداری کرده است تا مبادا دخترش مورد طعنه دیگران قرار گیرد.
حسیبا میگوید: «هر زمانی که خانواده شوهرم میبینند کسی برای دخترش سیسمونی میبرد، میگویند دیدی فلانه کس چقدر خرید کرده؟ ».
در همین حال مادر حسیبا میگوید تا کنون در حدود 30 هزار برای دخترش خرید کرده و برعلاوه طفل برای مادر و پدرش نیز برخی لوازم را خریده است.
مادر حسیبا میگوید: بسیاری از لوازم را فقط برای این که مبادا فردا برای دخترش طعنه دهند خریده و ممکن، استفادهی نداشته باشد.
او افزود که روند خریداری او اکنون تکمیل شده و اگر مجبور شود که برای بردن این لوازم محفل بگیرد مصرف بیشتری روی دستش خواهد گذاشت.
شماری از زنان اما از تجربیات تلخ شان پس از این که مادرشان برای آنها طبق رسوم سیسمونی نیاورده میگویند.
طاهره از تجربهاش میگوید: زمانی که طفلاش متولد شد، مادرش همه وسایل مورد ضرورت او و فرزندش را خریده و آورده بود اما چون محفل نگرفت و برخی لوازم غیرضروری را نخرید، تا امروز که پسرش بزرگ شده، مادر شوهرش به او طعنه میدهد.
او میگوید: «زمانی که فرزندم تولد شد مادر شوهرم میگفت این طفل یک ملافه نداشته که دورش بپیچانیم ».
در همین حال شماری از فروشندگان سیسمونی میگویند که هر چند اکنون بازار خوب نیست اما روزانه حداقل 6 الی 7 هزار عاید دارند.
حمیدالله یک تن از دوکانداران جاده لیلامی است که ستهای سیسمونی را میفروشد.
او میگوید: «روزانه زنان زیادی برای خرید سیسمونی مراجعه میکنند، اگر خواسته باشند یک ست کامل را ببرند در حدود 22 هزار و اگر ستهایی با کیفیت پایینتر را خواسته باشند بالای شان کمتر میافتد ».
او میافزاید: جدا از ست به شکل جداگانه هم لوازم خریداری میکنند و بسیاری از زنان گهوارههای برقی را به گهوارههای دستی ترجیح میدهند که این هم به مصارف شان میافزاید.
با این همه ظاهرا زنان به خرید البسه و گهواره اکتفا نکرده و از طلا هم برای چشم و هم چشمی استفاده میکنند، به گونهی که شماری از طلافروشان میگویند که زنان در این گونه مراسم، برعلاوه سیسمونی طلا هم میبرند.
جلیل احمد یک تن از طلافروشان شهر هرات میگوید در بسیاری از موارد خانمها در کنار سیسمونی پلاک، گوشواره، سر اسم یا هم چوری میخرند.
جلیل احمد میگوید: خانمهای زیادی برای خرید طلا در کنار سیسمونیها، مراجعه میکنند، که اکثرا برای نوزدان دختر چوری میخرند، که یک دست چوری در حدود 25 هزار قیمت دارد و اگر خواسته باشند گوشواره یا پلاک ببرند پول کمتری میپردازند.
وسایلی که خانوادهی دختر ملزم به تهیهی آن تحت عنوان سیسمونی، برای کودک میشوند، شامل دههاجوره لباس دخترانه و پسرانه، وسایل حمام، پوشاکهای گوناگون، لباس برای مادر و پدر نوزاد، طلا برای مادر و نوازد و صدها مورد دیگر میشود.
گزارشگر: سیمین صدف