طلاق؛ بدیلی برای عدم پرداخت نفقه
تفریق به دلیل عدم انفاق یکی از حقوق زنان در قوانین شرعی و قوانین اساسی افغانستان میباشد، براساس قوانین اسلامی، مردان مکلف به پرداخت نفقه برای همسران شان اند و در صورتی که مردی قادر و یا حاضر به پرداخت نفقه نگردد زن حق دارد که دعوای طلاق را پیش کند.
زنانی که به دلیل عدم پرداخت نفقه راه طلاق را برمیگزینند، میگویند چارهی جز این ندارند.
پرمیلا خانم 24 سالهیست که چهارسال از ازدواج اش میگذرد و یک طفل دو ساله نیز دارد او امروز برای درخواست طلاق به محکمه آمده است و تصمیم دارد پرونده طلاق تشکیل کند.
او میگوید که در این مدت چهار سال، شوهرش هیچگاهی برای او نفقه نپرداخته است.
پرمیلا بیان میدارد: «زمانی که من دعوا میکردم و میگفتم که باید خرج مرا بدهد پدرش مرا به خانهی پدرم می برد و او را از خانه بیرون میکرد ».
با این که پرمیلا میگوید شوهرش حاضر نمیشود او را طلاق دهد، اما او مصمم است تا طلاق بگیرد.
نفیسه زن دیگریست که شوهرش برای مدت طولانی نفقهی او و دو فرزنداش را نپرداخته است.
او میگوید شوهرش بیکار و قرض دارد است و نفقه او و فرزندانش را نیز نمیدهد.
نفیسه میافزاید: «زمانی که به شوهرم میگویم برو کار کن، میگوید تو را طلاق میدهم و زن دیگری پیدا میکنم که با بیکاریام بسازد ».
به باور آگاهان امور دینی پرداخت نفقه برای زن از سوی شوهر یکی از حقوق ثابت خانمها بر شوهران شان است.
عبدالمجید صمیم استاد دانشکدهی شرعیات میگوید که در قوانین اسلامی و کشوری، شوهر مؤظف به پرداخت نفقه برای همسر است.
آقای صمیم میگوید: «مردی که از پرداخت نفقه سر باز میزند در پیشگاه خداوند و شریعت مسؤل است و به سبب ضایع ساختن حق همسر، جزای اخروی دارد ».
وی بیان میدارد هرگاه مردی حاضر به پرداخت نفقه نشود، زن حق دارد به ارگانهای عدلی- قضایی مراجعه کرده و درخواست طلاق کنند.
براساس ماده 119 قانون مدنی کشور در صورتی که زوج مکلف به ادای نفقه بوده و از ادای آن ابا ورزد و توان ادای آن را داشته باشد و موضوع به شکایت بیانجامد محکمه صلاحیت دارد که شوهر را به ادای نفقه مکلف گرداند.
در همین حال آگاهان امور حقوقی نیز بیان میدارند که در قوانین شرعی و مدنی افغانستان مردان مؤظف به پرداخت نفقه برای همسر شان اند.
نعمتالله حسینی استاد دانشکدهی حقوق میگوید که طبق قانون مدنی افغانستان مردان مکلف اند که نفقه همسر شان را بپردازند و در صورتیکه از این امر سر باز زنند در قانون افغانستان برای زن اجازه داده شده است تا در خواست تفریق کند.
آقای حسینی می افزاید: «پس از درخواست خانم، سه ماه به عنوان مهلت برای مرد در نظر گرفته میشود، در صورتیکه در این سه ماه هم نخواست یا نتوانست نفقه همسر خود را بپردازد محکمه بین شان تفریق میکند ».
این همه در حالی اتفاق میافتد که مسؤلان در محکمهی هرات از ثبت 55 قضیهی تفریق در سال جاری به دلیل عدم انفاق خبر میدهند.
گزارشگر: سیمین صدف