اتهام فساد از سوی خانواده‌های شهدا بر مسوولان اداره شهدا و معلولان

شهادت و معلولیت از پیامدهای چهار دهه جنگ در افغانستان است، هرچند که تعداد زیادی از متضرران این جنگ‌ها به صورت مستقیم مردان اند، اما زنانی که به دلایل مختلف سرپرست خانواده‌های شان را از دست داده اند، برای استفاده از امتیازاتی که حکومت افغانستان برای شان در نظر گرفته شده است با مشکلات زیادی مواجه اند.

حکومت افغاستان برای حمایت از ورثه‌ی شهدا و معلولان سالانه مبلغی را برای شان می‌پردازد، اما شماری از زنان از روند توزیع این معاشات شکایت دارند.

65 درصد از ورثه‌ی شهدا و معلولین زنان اند که از روند توزیع این معاشات انتقاد کرده و کارمندان این اداره را به رشوه‌ستانی متهم می‌کنند.

فریحه که شوهرش شهید شده از روند توزیع مبلغ معاش تعیین شده انتقاد کرده می‌گوید: «اگر کسی برای آن‌ها پولی بپردازد کار او را زود انجام می‌دهند اما اگر مثل من رشوت ندهی کارت عقب می‌ماند ».

او هم چنان از این که دختر او را از لیست ورثه حذف کرده اند و تنها برای او سالی 20 هزار افغانی دریافت می‌کند، شکایت دارد.

وی می‌افزاید: چون دخترش بالغ شده او را از لیست حذف کردند با این که نه شغلی دارد  و نه هم ازدواج کرده است.

نسیمه زن دیگری است که به دلیل معلولیت شوهرش سالانه مبلغ 60 هزار افغانی را می‌گیرد.

او هر چند از این که طی چند سال گذشته این مبلغ از 20 هزار به 60 هزار افزایش یافته خوش‌حال است اما می‌گوید که برای گرفتن این معاش سرگردان می‌شود.

نسیمه می‌گوید: برای دریافت این مبلغ ماه‌ها سرگردان می‌شود و مسؤلان این اداره امروز و فردا می‌کنند.

حواگل هفتاد ساله که ساکن ولسوالی شیندند است، نیز همین مشکل را مطرح می‌کند.

او می‌گوید برای پرداخت معاش، زمان معینی تعیین نمی‌شود و او باید ماه‌ها را در این اداره سرگردان شود.

او می‌گوید: سالانه سی‌هزار افغانی دریافت می‌کند اما از این که از ولسوالی سرگردان می‌شود و موقع مشخصی برای پرداخت این پول وجود ندارد شکایت دارد.

گلثوم که چهارده سال از شهادت شوهر او می‌گذرد، می‌گوید: «دو سه سالی که در همین اداره پولم خورده شد اما پس از چندی خودم آمدم و کارم را دنبال کردم، حالا سالی یک بار مبلغ نامعینی را می‌گیرم ».

او سال قبل 24 هزار دریافت کرده و می‌گوید که امسال معلوم نیست چقدر در حساب او حواله خواهد شد.

او که از سرگردانی‌ها سرخورده است می‌افزاید: «برای گرفتن یک فورم باید 15 تا 20 روز بیاییم تا اگر ممکن باشه که فورم بدهند ».

خدیجه سالانه 20 هزار می‌گیرد و در حدود 20 سال است که به گفته‌ی خودش کارت شهیدی دارد .

او که امروز باغ ملت را تا اداره شهدا و معلولین پیاده آمده بیان می‌دارد: به حدی حواله پول او به تعویق افتاده که امروز کرایه‌ی آمدنش را نداشته است.

خدیجه افزود: «هر روزی که می‌آیم می‌گویند برو یک ماه دیگر بیا یا 20 روز دیگر بیا و خیلی سرگردانی می‌کشیم ».

او معاش سال 1394 را تا کنون دریافت نکرده است.

در همین حال مسؤلان در آمریت امور شهدا و معلولین ادعای وجود فساد اداری را رد می‌کنند.

عصمت‌الله نورزایی آمر امور شهدا و معلولین می‌گوید: «من وجود فساد در این اداره را رد می‌کنم و اگر کسی چنین ادعایی می‌کند باید ثابت سازد ».

آقای نورزایی می‌گوید پول ورثه‌ی شهدا و معلولین به طریق ربع‌وار به مستحقان داده می‌شود، اما در برخی از موارد به دلیل عدم تخصیص بودجه روند توزیع پول به تعویق می‌افتد.

در همین حال حامد ثاقب مدیر تثبیت و محاسبه حقوق ورثه‌ی شهدا می‌گوید: «سالانه حداکثر معاشات 60 هزار است، اما تغییر پذیر است مثلا اگر دختر یا پسر ازدواج کنند حقوق آن‌ها کسر می‌شود ».

او در مورد تاخیر این معاشات می‌گوید که مشکل، عدم تخصیص بودجه کافی در مرکز است و قرار است، بعد از این که بایومتریک تمام شود، معاشات سال‌های گذشته نیز پرداخت گردد.

گزارشگر: مرسل ملکوتی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا