ملا امامان؛ مانع آموزش موسیقی برای زنان
دخالت ملاامامان، از اصلیترین موانع آموزش هنر موسیقی زنان هراتی است، زنان علاقهمند این هنر و برخی از آگاهان در این زمینه از نبود بستر مناسب برای آموزش این هنر شکایت دارند.
صبریه دانشجوی رشتهی مینیاتوری انستیتوت بهزاد است او میگوید: زمانی که این رشته را شروع کرده است با دوستانش هماهنگ کرده بود که در بخش موسیقی این انستیتوت درس بخواند اما زمانی که این پیشنهاد را با مدیر مطرح کردند، رد شد.
صبریه میافزاید: «حتی حاضر نشدند خارج از تایم هم برای ما موسیقی بیاموزند، اول امکانات را بهانه کردند و سپس گفتند که ما اجازه این کار را نداریم ».
زهرا از دیگر علاقهمندان یادگیری موسیقی است و میگوید که به موسیقی علاقهی خاصی دارد و بارها اقدام کرده که این هنر را بیاموزد اما عرف و عنعنات در جامعه مانع این کار شده است.
او بیان میدارد: «شرایط در هرات طوری نیست که بتوانم موسیقی بیاموزم، بخصوص چون هرات شهر مذهبی است میدانم که با مخالفت علمای دینی مواجه میشوم ».
مسؤلان در انستیتوت بهزاد اما بحث تهدیدات علمای دینی را مطرح میکنند.
شریف احمد حیدری آمر انستیتوت بهزاد هرچند میگوید که اگر تقاضا باشد حاضر اند که صنف آموزش موسیقی را برای زنان تشکیل دهند اما اعتراف میکند که سنتهای اجتماعی مانع کار آنها میشود و حتی در بخش صنوف ذکور نیز گاهی وقتها تهدیداتی وجود دارد.
وی میافزاید: «اگر این صنوف را راه اندازی کنیم ممکن، تهدیدهای وجود داشته باشد، و همچنین ایجاد این صنوف سلسله مراتبی دارد که زمان میطلبد ».
مسؤلان در اتحادیهی موسیقی هرات نیز از وجود تهدیدها برای آموزش موسیقی زنان و مردان سخن میگویند.
نعمتالله هاشمی مسؤل اتحادیهی هنرمندان موسیقی هرات میگوید: محیط هرات یک محیط بسته است و حتی با مردانی که موسیقی کار میکنند برخورد میشود.
او به این باور است که علما در برابر موسیقی قدعلم کردند و این یکی از عوامل سد راه زنان است.
وی میگوید که یکی دو مورد وجود دارد که استاد خانگی گرفته اند و در خانه می آموزند.
مسؤل اتحادیهی هنرمندان موسیقی هرات میافزاید: هنرمندان در جامعه هرات مصئون نیستند و هر لحظه منتظر اند که یک اتفاقی برای شان بیفتد.
آقای هاشمی افزود:«چندی پیش یک خانم که موسیقی میآموخت با مشکلات بسیار جدی مواجه شد که مجبور شدیم او را به خانهی امن معرفی کنیم ».
در همین حال مسؤلان در ریاست حج و اوقاف اما دخالت مستقیم این اداره را در برابر آموزش موسیقی برای زنان در هرات، رد میکنند.
سید احمد حسینی مسؤل ارتباطات ریاست حج و اوقاف در این رابطه چنین میگوید: «حج و اوقاف یک نهاد دولتی است و ممکن به صورت مستقیم مخالفت نشان ندهد، اما علمای هرات مخالفت میکنند ».
آقای حسینی بیان میدارد: در بحث موسیقی بین علما نظرات مختلفی وجود دارد و اگر از سوی برخی از علما مخالفت صورت گیرد، بحث دموکراسی است و آنها نظرات خود را دارند.
او همچنان افزود که فعلا در رسانهها برنامههای موسیقی وجود دارد و در برابر ایجاد صنوف آموزش موسیقی برای زنان هم حج و اوقاف واکنشی مستقیمی نخواهد داشت، البته ممکن است با الفاظ مخالفت کنند.
مخالفت علما با موسیقی در بسیاری از موارد مشهود بوده به گونهیی که چندی قبل شاهد اعتراض گستردهی این قشر در برابر برنامهیی به نام ستاره افغان بودیم و در گذشتههای نه چندان دور شاهد برخورد تند مردم هرات با دختری به نام ستاره حسینزاده بودیم که پس از اشتراک در برنامهی ستاره افغان با مشکلات سرسام آور به خانه برگشت و پس از آن برای همیشه هرات را ترک کرد.
گزارشگر: سیمین صدف