برگزاری گفتمان نقد دستنامهی حقوق زنان در جوامع اسلامی
گفتمانی تحت نام «جایگاه حقوقی زنان در جوامع اسلامی و وضعیت حقوق بشر، زنان و کودکان» از سوی شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر در هرات دایر شد.
برگزار کنندگان هدف از ایجاد این گفتمان را دست یافتن زنان به حقوق شان از طریق تلفیق کنوانسیونهای بینالمللی حقوق زنان و آموزههای دینی عنوان میکنند.
عزیزه خیراندیش مسؤل شبکهی جامعهی مدنی وحقوق بشر در حوزهی غرب بیان میدارد: «هدف از برنامهی امروز نقد یک دستنامه است که در آن حقوق زنان در کنوانسیونهای بینالمللی و آموزههای دینی گنجانیده شده و از سوی اشتراک کننده گان نقد و بررسی خواهد شد ».
خانم خیراندیش به این باور است که در بسا موارد عدم آگاهی در مورد حقوق زنان موجب عدم دسترسی زنان به حقوق شان شده است.
در این میان شماری از آگاهان امور دینی راه بیرون رفت از معضل محرومیت زنان از حقوق شان را آگاهی کامل زنان از احکام شرعی عنوان میکنند.
عبدالکبیر صالحی دانشآموختهی شرعیات و علوم اسلامی باور دارد که فرهنگ قبیلهی باعث شده تا گفتمان مسلط حقوق زن و حقوق بشر به وجود نیاید.
وی همچنان ضعف و پروژهی بودن نهادهای مدنی و مدافع حقوق زنان را از عوامل دیگر سد راه زنان برای دسترسی به حقوق شان میپندارد.
آقای صالحی گفت: «اصلاحات در جامعه روند کند دارد و باید برای رسیدن به آن تلاش بیشتری شود ».
او عدم آگاهی زنان از قوانین شرعی را یکی دیگر از عوامل محرومیت زنان از حقوق شان دانسته و یاد آور شد، اگر فقهای زبده از میان زنان وجود داشته باشد از این مشکلات کاسته میشود.
شماری از اشتراک کنندگان اما نسبیت فرهنگی و ملحوظات اجتماعی را از مشکلات سر راه خانمها عنوان میکنند.
فروزان امیری به این باور است که بین کنوانسیونهای بین المللی در مورد حقوق زنان و احکام دینی باید یک راه نسبی پیدا کرد تا هم هنجارهای اجتماعی در نظر گرفته شود و هم زنان بتوانند به حقوق خود آن چنان که باید دسترسی پیدا کنند.
در این میان اما برخی از زنان از شعارگونه بودن احقاق حقوق زنان، سخن میگویند.
نیلوفر نیکسیر میگوید: «زمینهی فکری برای دستیابی زنان به حقوق شان به صورت عمیق به وجود نیامده است و این کارکردها سطحی و در حد شعار است ».
شماری دیگر از اشتراک کنندگان اما به این باور اند که روی قوانین نانوشته شده در افغانستان بیش از قانون و شرع حساب میشود و این یکی از اصلیترین چالشها در برابر زنان است.
در این گفتمان بسیاری از اشتراک کنندهگان روی پدیدهی چون فمینیسم اسلامی تبادل نظر کرده و راه بیرون رفت زنان را از وضعیت حقوقی ناهنجار موجود، از بین بردن عرفهای پذیرفته شده در جامعه دانسته اند.
گزارشگر: سیمین صدف