سهم زنان هراتی در تولید میوۀ خشک
آمر اجرایی اتاقهای تجارت افغانستان از رونق کار زنان در قسمت تولیدات میوه خشک و زعفران سخن میگوید.
خلیل احمد یارمند آمر اجرایی اتاقهای تجارت و صنایع هرات در مصاحبه با خبرگزاری افغانستان گفت که صادرات میوهی خشک در سال جاری افزایش یافته است.
آقای یارمند افزود که میوه خشک افغانستان به کشورهای جرمنی، اردن، عراق، جرمنی، استرالیا و ایران صادر میگردد که در میان میوههای خشک پسته و بادام از جایگاه بالاتری در بازار جهانی برخوردار است.
وی میگوید فعالیتهای زنان در بخشهای تولید زعفران، حبوبات و میوه خشک تا کنون چشمگیر بوده است. او ادامه داد که به طور تقریبی حدود 10 بانو ثبت اداره اتاقهای تجارت اند که روی تولید و پروسس میوه خشک با اعضای تیم شان کار میکنند.
زینب شفیعزاده یکتن از بانوانی است که در بخش پروسس میوه کار میکند. او میگوید در فصلهای تابستان بیشتر به تولیدات کشمش و کِشته میپردازند. دفتر کاری وی در ولسوالی گذره بوده و تولیدات خود را به داخل شهر در سه منطقه به فروش میرسانند.
در همین حال حمیدالله ناصری مدیر عمومی ترویج ریاست زراعت ولایت هرات گفت نظر به آب و هوای مساعد به میزان کشت و تولید خشکبار افزده میشود. وی در رابطه به آمار کشت و تولید میوهخشک چنین گفت:
«سالانه بیش از ده هزار تُن ما تولیدات کشمش داریم، دو هزار و سه صدو هشتادوچهار تُن تولیدات چهار مغز است، بادام 444 تُن، سنجت 75 تُن و عناب هم یکصدو نه تُن است. در قسمت شمال به دلیل آب و هوای مناسب پسته هم است که ما سالانه 35 هزار تن از جنگلات خود هرات به دست میآوریم ».
اما با وجود این که دربازار جهانی میوه خشک افغانستان جایگاه بالایی دارد، در داخل کشور در بسیار از دوکانها خشکبار داخلی بسیار کم موجود است و بیشتر دوکانداران از کشورهای همسایه وارد میکنند.
فریدون یکی دیگر از دوکانداران شهر هرات دلیل بالا بودن قیمت خشکبار را صادرات آن دانست و گفت اگر میزان صادرات کاهش یابد یقینا قیمت خشکبار داخلی پایین آمده و تقاضای مردم برای خرید بالا میرود.
با این حال به گفته خلیل احمد یارمند آمر اجرایی اتاقهای تجارت و صنایع هرات اگر امنیت خوبی در افغانستان به وجود آید و راههای تجاری بیشتر باز شود میوه خشک افغانستان میتواند تا حدودی برای اقتصاد این کشور سازنده باشد.
گزارشگر: زینب محسنی