حکایتی از مشکلات زنان فروشنده در هرات
افزایش فروشندههای زن در ولایتی چون هرات، تفاوتی در دیدگاه مردان نسبت به آنان به وجود نیاورده است و هنوز هم این شغل در این جامعه برای یک زن تابو پنداشته میشود.
برخی از زنان فروشنده به این باور اند که اگر توهین، تحقیر و دید بد مردان و حتی زنان نباشد فروشندگی یکی از شغلهای پر درآمد برای شان محسوب میشود.
زهره اسحاقزی که چهارسال است در یکی از فروشگاههای شهر هرات به فروش لباسهای زنانه و لوازم بهداشتی مصروف است میگوید، با توجه به افزایش زنان فروشنده ولی در وضعیت فروشندههای زن کدام تغییری به وجود نیامده است و هنوز هم زنان مورد تمسخر برخی از مردان و همجنسان شان قرار میگیرند.
زهره میگوید، با توجه به این که و جود فروشندههای زن برای زنان سهولت ایجاد میکند اما تا حال این شغل مورد پسند مردم واقع نشده است.
زهرا کاظمی، تنها نان آور خانوادهاش در یکی ازفروشگاههای هرات مشغول به کار است. او به این باور است که این دید منفی تنها مربوط به مردان بیرون نبوده بلکه فروشندههای فروشگاههای مردانه نیز همین نظر را در مورد شان دارند.
وی گفت: «مردانی که برای خرید میآیند با حرفها و تحقیرهای شان ما را مورد آزار و اذیت قرار میدهند. بسیاری از این مردان میگویند زنان را چه به فروشندگی ».
فاطمه که برای مصارف آموزش خواهرش فروشندهگی میکند چنین میگوید: « مردان در هرات بر این باور اند که خانم و یا دختری که کار فروشندهگی را به پیش میبرد، حتما از خانواده درستی نبوده و مشکل اخلاقی دارد ».
در همین حال شماری ازمردان فروشنده این گفتهها را تایید کرده و میگویند با توجه به جامعه و نبود فرهنگ درست بسیاری از مردان دید منفی نسبت به زنان فروشنده دارند.
جعفر علیزاده، یکی از فروشندهها در هرات میگوید، حضور زنان در بسیاری از موارد نسبت به مردان فروشنده در مراکز فروش پر رنگتر است اما متاسفانه جامعه هرات طوری است که مردان کار فروشندهگی را برای زنان مناسب نمیدانند.
کارشناسان در هرات فرهنگ مرد سالاری، پایین بودن سطح فرهنگ، پایبند بودن به سنتهای ناپسند وزن ستیزی را از جمله دلایل اصلی این مشکل بیان میکنند
سکینه حسینی عضو شورای ولایت و فعال حقوق زن در هرات بر این باور است که حاکم بودن فرهنگ مردسالاری درجامعه هنوز هم مانع پیشرفت زنان در عرصههای مختلف شده است.
[cycloneslider id=”333″]
این در حالیست که جامعه شناسان معتقد اند که نبود جایگاه فرهنگی به فعالیت زنان، سبب عدم رشد آنان در زمینهی فعالیتهای اجتماعی میگردد.
علی کاوه کارشناس اجتماعی و استاد جامعه شناسی در دانشگاه هرات به این باور است که نبود جایگاه فرهنگی به فعالیت زنان، تجربه و مهارت ویژه، زن ستیزی و مرد سالاری سبب شده تا زنان نتوانند در عرصه تجارت رشد کنند.
گزارشگر: سودابه احراری