آگاهیدهی از حق میراث برای زنان در هرات
کارگاه آموزشی یکروزه تحت نام (حقوق زنان برای تصاحب و دسترسی به میراث ورکشاپ بزرگان و جامعه) از سوی ریاست امور زنان به همکاری موسسه توانمندسازی و توسعه برای افغانها برگزار شد.
در این برنامه نمایندگان ریاست عدلیه، ریاست اقتصاد، حج و اوقاف، سارنوالی استیناف انجمن وکلای مدافع، آگاهان امور دینی و شماری از خانمها که قضایای حقوقی را پیش میبرند، حضور داشتند.
مسؤلان در ریاست امور زنان در این برنامه، از ثبت ۹ قضیهی محرومیت زنان از میراث در سال جاری به عنوان یکی از موارد خشونت در برابر زنان یاد میکنند.
عزیزه کریمی سرپرست ریاست امور زنان میگوید: «در سال جاری ما ۹ قضیهی محرومیت زنان از حق میراث داشتیم و در کنار آن مواردی نیز بوده که در مراحل قبل از شکایت یا در جریان شکایت از سوی بزرگان قومی فیصله شده است ».
او بیان میدارد: با اینکه میراث حقوقی است که خداوند برای زنان داده است، باز هم رعایت نشده و زنان هنوز هم از این حق محروم اند.
مسؤلان در مؤسسه توانمندسازی و توسعه برای افغانها هدف از برگزاری این برنامه را مشکلات حقوقی زنان میداند.
عزیزالله آریایی مسؤل این مؤسسه میگوید: «محرومیت از میراث یک مشکل حاد برای زنان است، مواردی وجود داشته که زنان بدون آن که خبر داشته باشند در غیاب آنها فیصله شده و حق میراث شان خورده شده »
او افزود: امروز خواستیم به کمک رهبران جامعه مشکلات را بسنجیم، تا راه حلی نیز پیشنهاد شود.
همچنان شماری از آگاهان امور حقوقی به بحث در مورد حق زنان در میراث از منظر دینی و حقوقی پرداختند.
رحمتالله حسینی استاد دانشکدهی حقوق دانشگاه هرات در مورد حق زنان در تصاحب میراث از لحاظ شرعی اینگونه میگوید: «در نصوص شرعی دینی میراث و مهریه از حقوق شرعی زنان در دین اسلام بوده و مردان مکلف اند، آن را بپردازند ».
او میافزاید: نفقه زن منحیث یک تکلیف شرعی به دوش مرد بوده و زن میتواند از میراث و مهریهی خود به عنوان یک پسانداز استفاده کند.
او افزود: در مقررهی منع خشونت نیز محرومیت زنان از میراث، خشونت شمرده شده و مورد پیگرد قرار میگیرد.
آقای حسینی در ادامه بیان داشت: «یکی از راههای احقاق حقوق زنان، نیز استقلالیت مالی زنان است، چون اگر زنان توانایی مالی داشته باشند به راحتی میتوانند به ارگانهای عدلی و قضایی دسترسی داشته باشند».
شماری از نمایندگان در ریاست حج و اوقاف نیز در این برنامه از اولویت زنان بر مردان در نصوص شرعی در بحث میراث سخن گفتند.
سیداحمد حسینی مدیر ارتباطات ریاست حج و اوقاف میگوید: اسلام در بحث میراث، مهریه و نفقه به زنان توجه ویژهی داشته است.
جستوجو و به کارگیری روشهای نوین افغانی و اسلامی برای حل مشکلات میراث و ملکیت زنان و آگاهی کامل زنان در مورد حق میراث و ملکیت از راه حلهای عنوان شد که میتواند زنان را برای دسترسی به حقوق شان کمک شان کمک کند.
گزارشگر: سیمین صدف