برگزاری کارگاه آگاهیدهی (سرطان پستان) برای زنان در هرات
سیمینار دو روزهی آگاهیدهی برای 30 تن از زنان در مورد سرطان پستان از سوی وزارت امور زنان در هرات برگزار شد.
این کارگاه آموزشی همزمان در 18 ولایت دیگر نیز برگزار شده است.
سهیلا صبری مدیر اطلاعات و آگاهی عامهی ریاست امور زنان در ولایت هرات هدف از برگزاری این برنامه را آگاهیرسانی برای زنان در مورد سرطان پستان عنوان میکند.
او میگوید: «سرطان پستان یکی از مریضیهای شایع بین زنان در سطح جهان و همچنان کشور است، و هدف ما آگاهی رسانی برای زنان است که بتوانند علامات آن را تشخیص و برای تداوی زودتر اقدام کنند ».
او افزود: زمانی که آگاهی رسانی شود، زنان بیشتر به صحت خود توجه میکنند و باعث میشود از پیشرفت این مریضی در بین زنان جلوگیری شود.
شماری از مسولان در وزارت امور زنان نیز هدف از این آگاهیدهیها را پیشگیری از شیوع این بیماری عنوان میکنند.
ناجیه شیرزاد مسؤل پروژههای صحی زنان در وزارت امور زنان هدف از این آگاهیدهی را شیوع این بیماری در بین زنان میداند.
او میگوید این برنامه در 18 ولایت دیگر نیز راه اندازی شده است، هدف اساسی آن این است که زنان در مورد عوامل و عواقب این بیماری آگاه شوند.
خانم شیرزاد افزود: «در این برنامه سی تن از زنان آموزش میبینند که چگونه بتوانند تشخیص خودی کنند، از طریق لمس کردن و دیدن که اگر غده یا کتله سختی پیدا میکنند حتما به داکتر مراجعه کنند ».
ناجیه شیرزاد میگوید: عوامل عمدهی این بیماری نزد زنان میتواند ارثی باشد یا در شعاع آفتاب ایجاد شود، استفادهی بیش از حد از روغن حیوانی و ضربه دیدن بافتهای سینه هم ممکن باعث ایجاد التهاب در سینه ومنجر به سرطان پستان شود.
شماری دیگر از آموزش دهندگان در این سیمینار نیز در مورد راههای وقایع این بیماری میگویند.
مونسه جلالی کارمند صحی ریاست هماهنگی خدمات اجتماعی -اقتصادی زنان در وزارت امور زنان میگوید: امراض سرطان سینه امروزه شیوع پیدا کرده و باید زنان در مورد آن بیشتر بدانند.
او میافزاید: «اکثر عوامل سرطان پستان تشویشهای روحی، قرار گرفتن در معرض آفتاب، بلوغ قبل از وقت و استفادهی بیش از حد از چربی حیوانی است ».
او بیان میدارد: «تاکید ما روی معاینات خودی است که زنان بدانند چگونه معاینهی خودی بکنند تا بدانند که آیا دچار این مریضی شده اند یا خیر و برخی دیگر از آموزشهای صحی است ».
او افزود: مبتلایان به این بیماری در افغانستان معمولا در سنین جوانی اند در حالیکه در کشورهای دیگر بالای سن چهل سال به این مریضی مبتلا میشوند.
در همین حال شماری از اشتراک کنندگان به این باور اند که این کارگاه برای شان آموزشهای جدید داشته است.
زلیخا محمدی بیان میدارد: «در این سیمینار آموختم که این مریضی چه عواملی دارد و چگونه ممکن است به وجود بیاید ».
او افزود: «در خانواده ما چندی پیش یک زن به این مریضی مبتلا شده بود ولی چون آگاهی وجود نداشت مریضی او پیشرفت کرد و بعد از آن قابل تداوی نبود به همین دلیل وفات کرد، و من در این کارگاه آموختم که چگونه معاینهی خودی کنم تا اگر این مریضی را داشته باشم قبل از این که پیشرفت کند تداوی کنم ».
گزارشگر: سیمین صدف