فیستولهای ولادی؛ درد خاموش زنان
فیستول ولادی از جمله مریضیهایست که از دیرباز دامنگیر زنان بوده و امکان تداوی آن در کشور کمتر وجود داشت، اما در این اواخر ما شاهد ایجاد بخشی برای جراحی بیماران مصاب به فیستول ولادی در شفاخانهی نسایی ولادی هستیم.
فیستول ولادی مریضی است که در اثر عواملی چون ازدواجهای زیرسن، لگن کوچک، ولادتهای پی درپی یا عدم مراقبتهای صحیح در زمان زایمان نزد زنان به وجود میآید که در اثر سوراخ شدن مثانه یا رکتوم (رودهی بزرگ )، شخص مصاب قادر به کنترل ادرار خود نیست.
شماری از زنان که سالهاست به این مریضی مبتلا هستند میگویند که این مریضی بیشتر از هر درد دیگری دردآور است.
شایقه میگوید: در حدود هفده سال است که ازدواج کرده است، پس از به دنیا آمدن اولین فرزندش مشکلات در کنترل ادرار برایش پیش آمده است.
او میگوید: در زمان زایمان اولین طفلش روی مثانهی او فشار آوردند که پس از زایمان در کنترل ادراراش به مشکل برخورده است.
او میگوید بارها به داکتر مراجعه کرده است، اما دواها به صورت مقطعی کار میکند.
شایقه میافزاید: «برای بار سوم که زایمان کردم دیگر برایم قابل تحمل نبود ادرار خود را کنترل کرده نمیتواستم و زندگی برایم بسیار مشکل بود ».
نجیبه زن دیگریست که میگوید چهارسال است به این درد مبتلا شده است، اما امروز سه روز است که از عمل او میگذرد.
او می گوید: «قبل از این نیز زیاد تداوی کرده ام، اما نتیجهی نداده است ».
نجیبه میافزاید: با این که چهار روز از عمل او میگذرد حالش خیلی خوب شده و آن بیاختیاری قبل از عمل را ندارد.
شکیلا در این میان زن سی و پنج سالهیست که 7 طفل دارد و از اولین طفل خود به مشکل کنترل ادرار برخورده است.
او میگوید: «از طفل اول باری خود در ادرار اختیار نداشتم و به داکتر مراجعه میکردم او برایم پماد میداد و به این ترتیب چند روزی را خوب بودم، اما پس از این طفل هفتمین بارم کاملا بیاختیار شده بودم و پس از آن که به داکتر مراجعه کردم مرا به این مرکز معرفی کرد و امروز قرار است عمل شوم ».
شماری از داکتران متخصص اما میگویند که اکنون در شهر همهی امکانات وجود دارد و زنانی که از این مشکل رنج میبرند باید به این مرکز مراجعه کنند.
لیلا عرب ترینر متخصص بخش نسائی ولادی میگوید: «معمولا خانمهای به بیاختیاری ادراری و مدفوع مبتلا هستند در این مرکز جراحی میشوند، که زنانی که جراحی شدند نتیجهی مثبت داشته است ».
او میافزاید: ولادتهای انسدادی، وولادت در مکانهای غیرصحی و توسط افراد غیرمتخصص عامل این بیماری است، اگر نزد فرد متخصص ولادت صورت گیرد روی مثانه و رکتوم فشار وارد نمیشود که مبتلا به فیستول شوند .
خانم عرب بیان میدارد: در اثر این عملیات کنترل ادرار یا مدفوع دوباره بر میگردد، و این عملها 70 تا 80 در صد نتیجه مثبت در پی دارد.
خانم عرب میافزاید: باید از طریق رسانههای گروهی برای زنان آگاهی داده شود که در صورت مبتلا شدن به این مرض به شفاخانه برای تداوی مراجعه کنند.
سعیده سعید مسؤل شفاخانهی نسائی ولادی در این رابطه میگوید: «این مریضی میتواند باعث دوری مریض از خانواده، مشکلات روانی و در برخی از موارد حتی منجر به طلاق نیز شده است ».
او میافزاید: «این مریضی به دلیل ولادتهای طولانی به میان میآید، پروسهی ولادت در نزد زنان وقت مشخص دارد و در صورتی که طفل در زمان معین به دنیا نیاید و زمان زیاد داده شود، زمانی که سر طفل به کانال ولادی میآید و ولادت تال میخورد باعث میشود که خون رسانی در آن قسمت مختل شود و آن قسمت به یک نسج مرده تبدیل شده که در نتیجه آن قسمت سوراخ شود و فیستول به وجود بیاید ».
خانم سعید میافزاید: عدم آگاهی مردم، انتانها و عدم مراجعه زنان به مراکز صحی و عدم آگاهی زنان در دوره بارداری نیز باعث میشود که نزد زنان چنین نقصی به وجود بیاید.
او افزود: اولین سنتر جراحی فیستولهای ولادی در کابل است و دومین آن در هرات که به کمک موسسه ی یو. ان .اف. پی. ای اینجا ایجاد شده است.
خانم سعید افزود: « ما توانستیم مرکز فیستولا را که دارای 10 بستر است را در شفاخانهی نسائیولادی ایجاد کنیم، که در دور اول 27 مریض را جراحی کردیم و در این دور نیز 83 مریض را داریم که تا حال 25 مریض جراحی شده است ».
سعیده سعید بیان میدارد: چندی پیش یک تیم پنج نفره از جلال آباد آمدند با یک ترینر از پاکستان و دونفر ترینر از کابل و هشت نفر نیز از ما است که ترین میبینند و در این بخش کار میکنند.
او افزود: مریضها پس از جراحی به صورت کامل خوب میشوند، اگر واقعهی باشد که داکتران در این جا نتوانند جراحی کنند به کابل منتقل میشود.
خانم سعید افزود: خدمات این بخش رایگان است و در آخر یک مقدار پول هم که در جریان جراحی مصرف کردهاند به آنها داده میشود.
او میگوید در این بخش سه نفر ترینر متخصص یک نفر متخصص و چهار قابله که مراقبت های پس از عمل را انجام می دهند.
گزارشگر: سیمین صدف