عدم رعایت بهداشت و وجود زگیلهای تناسلی
داکتر رمزیه کاکر متخصص امراض جلدی و تناسلی و استاد دانشکدهی طب، مدت دوازده سال است که در بخش جلدی دانشگاه به تدریس میپردازد و همچنان در بخش جلدی شفاخانهی حوزهوی هرات کار میکند، با او در مورد حساسیتهای جلدی در ناحیه تناسلی گفتوگویی را ترتیب دادم.
پرسش: حساسیتهای جلدی چیست؟
پاسخ: حساسیتهای جلدی عکسالعمل غیرعادی انساج است، و میتواند در نتیجه تماس با اشیای بیرونی مثل لباسهای پشمی، نایلونی و یا کاندوم به وجود آید.
پرسش : حساسیتهای تناسلی چه انواعی دارد؟
پاسخ: اشکال مختلفی دارد، از جمله تخریشاتی که در اثر مواد مخرش مثل مواد غایطه یا ادرار و تماس دوامدار با آنها، و محیط به شکل دوامدار مرطوب باشد، جلد آن رطوبت و میکروبها را جذب میکند.
پرسش: این حساسیتهای تناسلی چه عوارضی را میتواند در پی داشته باشد؟
پاسخ: معمول ترین آن خارش و سوزش است و میتواند باعث شاریدگی، درد، عفونتها و پخش میکروبها شود و سرطان تناسلی از عوارض منفی این بیماریهاست.
پرسش: زگیلهای تناسلی چیست؟
پاسخ: زگیلها از جمله شایعترین بیماریهای مقاربتی است که بیش تر از دوصد نوع دارد و اکثریت در ناحیهی دستها و پاها به وجود میآید و چند تیپ آن از جمله تیپ 12 و 14 آن در ناحیهی تناسلی ایجاد میشود که در آن جا ضایعاتی را از جمله میخچه به وجود میآورد و اگر تداوی نشود ممکن است به طرف عنق رحم بالا برود و در این صورت ممکن است که به سرطان تناسلی منجر شود، این مریضی ساری است و از طریق مقاربت جنسی سرایت میکند.
پرسش: مشکلات تناسلی بیشتر در نزد کدام جنس دیده میشود؟
پاسخ: اکثر مشکلات تناسلی نزد زنان بیشتر است چون ناحیهی تناسلی زنان و هورمونهای موجود در زنان زمینه را برای ایجاد این مریضیها مساعد میکند.
پرسش: زخمهای تناسلی چیست؟
پاسخ: عمدهترین عامل زخمهای تناسلی، هرپس سیمپلیکس ویروس است که تیپ یک آن در قسمت دهان و دستان و سینهها و تیپ دو آن باعث زخمهای تناسلی میشود که آن را به نام تبخال تناسلی یاد میکنند که این هم مریضی مقاربتی است، و گاهی درد آن آنقدر شدید است که مجبور میشویم مریض را بستر کنیم، در صورتی که تداوی هم شود ممکن است دوباره برگشت کند و در یک سال دو تا شش بار دوباره پیدا میشود و ریشه کن نمیشود.
پرسش: سرطان تناسلی دیگر چه عواملی دارد؟
پاسخ: بیشتر سرطانها از اثر آفتاب است، اما افزایش سن نیز ممکن است سبب ایجاد سرطانهای تناسلی شود، این سرطانها در برخی از موارد ارثی است اما دلیل قطعی این سرطانها معلوم نیست.
پرسش: امراض تناسلی به جز از مقاربت دیگر چه عواملی دارد؟
پاسخ: این مریضیها میتواند در اثر عدم رعایت بهداشت در دوران قاعدگی و زایمان نیز به وجود آید چون در این زمان زمینهی رشد میکروبها و قارچها زیاد است که باعث این مشکلات میشود و یا کسانی که وجود شان ضعیف است و یا اشخاصی که به توبرکلوز دچار اند.
پس از زایمان، زخمها و پارگیهای که در قسمت رحم ایجاد میشود نیاز به مراقبت دارد که اگر مراقبت نشود باعث به وجود آمدن این مشکلات میشود، گاهی کسانیکه بسیار به نظافت اهمیت میدهند نیز به این مریضیها دچار میشوند، مثلا به صورت بسیار زیاد از مواد شوینده در قسمت تناسلی خود استفاده میکنند که این زمینهی نفوذ میکروبها را مهیا میکند در حالی که باید وضعیت شستوشو نورمال باشد، یا اینکه برای یک خارش عادی دوای خود سر استفاده میکنند، مخصوصا پماد (بیتامیتازون) که در بین زنان مصرف کنندهی زیاد دارد که جلد را نازک کرده، میکروبها را جمع میکند.
پرسش: عدم رعایت بهداشت هم میتواند منجر به این مریضیها شود؟
پاسخ: بلی، بهتر است که در دوران قاعدگی از نوار بهداشتی استفاده شود و زمانی که با استفاده از نوار بهداشتی، محیط گرم و مرطوب میشود باید نواربهداشتی را زودزود عوض کنند و از مواد شوینده به صورت زیاد استفاده نشود و بهترین کار در این دوره شستشو با آب است و نباید از تکههای غیرصحی استفاده شود.
پرسش: برای جلوگیری از این مریضیها زنان چه باید بکنند؟
پاسخ: زمانی که زنان به این مریضیها دچار میشوند نباید به صورت خودسرانه از دوا استفاده کنند و باید به داکتر متخصص مراجعه کنند، در زمان عادت ماهوار یا پس از زایمان باید بهداشت را رعایت کنند و اگر به مریضی ساری مبتلا هستند تا زمانی که کاملا خوب میشوند باید در زمان مقاربت از کاندوم استفاده شود.
مصاحبه کننده: سیمین صدف