لت و کوب؛ بیشترین نوع خشونت بر زنان در هرات
پدیدهی خشونت در لایههای فرهنگ افغانستان ریشه دوانیده است و با تأثیرات زیانبار جنگ که سالیان متمادی در این کشور وجود داشته تشدید شده است و به گونهی فراگیر چه در خانواده و چه در جامعه و محل کار بر زنان اعمال میشود که صدمات زیادی را هم به لحاظ جسمی و هم به لحاظ روحی بر زنان وارد کرده است.
طبق آماری که عزیزه کریمی وارسی کننده ریاست امور زنان که در 25 نوامبر سال جاری برای رسانهها ارائه کرد مشخص میشود که در افغانستان از همه انواع خشونت بر زنان وجود دارد و بیشترین آمار در ولایت هرات را خشونتهای فیزیکی با 284 مورد قضیه لت و کوب به خود اختصاص داده است.
تحقیقاتی که تا کنون در مورد تشدید خشونت علیه زنان صورت گرفته نشان میدهد که از عمده دلایل تشدید خشونت این است که عاملان خشونت بدون مجازات و یا با مجازاتی اندک رها میشوند که این عامل خود تشدید کننده خشونت میباشد.
با این حال همه ساله از روز 25 نوامبر با برگزاری کنفرانس و همایشهای گوناگون تجلیل میشود. محمد آصف رحیمی والی ولایت هرات میگوید با برگزاری چنین برنامهها و بحث و تحلیل روی دستآوردها، چالشها و کاستیها میتوان زمینهی تطبیق برنامهها را برای کاهش خشونت در برابر زنان آماده ساخت.
اما ناهید فرید نماینده مردم هرات در مجلس نمایندهگان میگوید در شهری که روایت یک تاریخ غنی دارد این آمار بالای خشونت زنان رضایت بخش نیست.
او میگوید هر چند که برگزاری کنفرانسهای گوناگون و پرداختن روی عوامل خشونت علیه زنان میتواند شروع خوبی باشد تا با استفاده از نظریات گوناگونی که مطرح میشود تصامیم درستی گرفته شود اما سخن نگران کننده را تربیونهایی خطاب کرد که شماری از افراد زیر چتر حکومتی که شعارش مردم سالاری است علیه نیروهای متجدد و اصلاح طلب به سخنرانی میپردازند. به باور خانم فرید، این عمل را میتوان ترویج خشونت و بنیاد گرایی دانست.
به باور خانم فرید حضور فراگیر، نهضت فراگیر میخواهد و این نیاز به بسیج فراگیر دارد که زن و مرد باید در آن سهم داشته باشند که بدون حضور مردان نمی توان تبعیض را از بین برد.
با این حال دولت با وجود تلاشها و اقدامات زیادی که در این زمینه انجام داده است ازجمله تصویب قانون منع خشونت علیه زنان و تأسیس مراکز ارجاع برای قربانیان خشونت، اما به علت قانون گریزی و عملکرد ضعیف دستگاههای قضایی و فرهنگ معافیت میتوان گفت عملکرد دولت در خصوص جلوگیری از اعمال خشونت بر زنان ظاهرا ضعیف بوده است.
نویسنده: زینب محسنی