زنانی که خود را جنس دوم می‌پندارند

باورهای پذیرفته شده در اجتماع، نظام مردسالار حاکم در خانواده و جامعه و عرف‌های اجتماعی از دلایلی است که به باور شماری از زنان سبب شده تا آنان خود را ناتوان پنداشته و به توانایی‌های مردان نسبت به خود بیشتر باور داشته باشند.

به باور این زنان آنان خود پذیرفته اند که جنس دوم هستند و نسبت به مردان توانایی‌های کم‌تری دارند. ‌

تهمینه امیری، جامعه سنتی ولایت هرات را دلیل این باور‌های زنان دانسته و گفت: “بسیاری از مردان خانم‌ها را جنس دوم می‌دانند و موافق نیستند که خانم‌ها در بخش‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جامعه خود پیشرفت داشته باشند و این طرز تفکر اشتباه مردم سبب شده تا ما خانم‌ها در خانه باشیم  وبه توانایی‌های خود بی باور باشیم “.

در همین حال شماری از افراد، رسم رواج‌های ناپسندی که  بین مردم عرف  شده را از جمله دلایلی می‌دنند که سبب شده تا زنان به خودشان باور نداشته باشند.

کیمیا حلیمی یکی از دانشجویان دانشگاه هرات، به این باور است که تبعیض جنسیتی در خانواده‌ها و جامعه سبب شده تا زنان خود شان را جنس دوم به پندارند.

کیمیا همچنان می‌افزاید: “اینکه بعضی ازخانم‌ها همیشه خود را نسبت به مردان ناتوان فکر می‌کنند و به قدرت و توانایی مردان نسبت به خود بیشتر باور دارند سبب اعتماد به‌بنفس کاذب در بین مردان شده شده و آنان خود را از زنان تواناتر و قدرتمندتر می‌دانند و زنان را زیر سلطه خود قرار می‌دهند “.  

این در حالیست که به باور برخی از افراد فرق گذاشتن بین فرزند پسر و دختر در خانواده سبب شده تا زنان خود را نسبت به مردان ناتوان‌تر فکر کنند.

خلیل احمد حبیبی شهروند هرات می‌گوید، ارزش قایل شدن خانواده‎‌ها به پسران نسبت به دختران سبب شده تا بسیاری از مردان وحتی زنان، خانم‌ها را ناتوان فکر کنند.

وی همچنان می‌افزاید: “زمانیکه یک طفل در خانه‌ی متولد می‌شود اگر پسر باشد تمام اعضای خانواده بیشتر نسبت به دختر به او اهمیت می‌دهند و حتی امتیازات بیشتر برای او  در نظر می‌گیرند. همین تبعیض سبب شده که افراد وقتی بزرگ می‌شوند  حس کمبودی و ناتوانی نمایند “

در همین حال علی کاوه استاد جامعه شناسی دانشگاه هرات، تصور برتری مردان و زنان را در نمود‌های ظاهری و توانایی‌های فزیکی می‌داند.

وی می‌گوید:”بسیاری از افراد وقتی می‌بینند  که از نگاه فزیکی مرد‌ها جسته شان بزرگتر است، قدرت شان بیشتر است و قوی‌تر هستند، آنها فکر می‌کنند که این توانایی‌ها حتمن بعضی از توانایی‌های روحی، درونی، فکری، هوشی و خیلی چیز‌های دیگر را هم در‌بردارد که این طرز تفکر بیشتر محدود است به توانایی‌های فزیکی مرد‌ها اما توانایی‌هایی هوشی در بخش‌های مختلف بین زن و مرد یا برابر هستند یا تفاوت ویژه‌یی بین شان وجود ندارد.”

آقای کاوه همچنان می‌گوید، بیشتر مردان و زنان در جوامع مختلف چون تحت تاثیر فرهنگ و ارزش‌های اجتماعی جامعه خود قرار می‌گیرند، بیشتر به ایدیولوژی مردانگی باور دارند.

کاوه می‌افزاید، بالا بردن سطح آگاهی و سواد در جامعه و ایجاد تغییرات در فرهنگ، ارزش‌ها و منابع آموزشی در مکاتب کمک می‌کند تا این کلیشه‌های جنسیتی تا حدودی کمتر شود.

این در حالیست که امروزه بسیاری از زنان  بدون توجه به اینکه عرف و عادات جامعه خود را در نظر بگیرند توانسته اند در بخش‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه نقش فعال داشته باشند.

گزارشگر: بهشته عزیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا