تحقیر رانندههای زن از سوی همجنسان شان
برخی از زنان راننده در ولایت هرات از سوی زنان مورد تحقیر و تمسخر قرار میگیرند. این زنان میگویند در کنار مزاحمتهای مردان حالا زنان نیز آنان را به دید منفی مینگرند.
دید منفی دوستان، خویشاوندان و همسایهها به این زنان، سبب شده تا برخی از آنان با توجه به علاقهی زیاد از این کار دست بکشند.
عاقله مرادی یکی از این زنان است که نگاه منفی برخی از زنان او را از رانندگی بازداشته است. او میگوید: «من رانندگی را زیاد دوست دارم اما خانوادهی شوهرم حرفهای گفتند که ناامید شدم و از این کار دست کشیدم ».
آرزو احمدی نیز یکی از زنانی است که با وجود علاقه به رانندگی از آن دست کشیده است. او به این باور است که عرف و عقاید ناپسند در برخی از خانوادها سبب میشود تا انگیزه زنان برای کارو فعالیتهای بیرونی از بین برود.
عادله عدیل یکی دیگر از زنان راننده است که میگوید، افرادی در بین جامعه وجود دارند که نمیخواهند توانایی یک زن را ببیند و او را مختص به خانه میدانند.
این در حالیست که برخی ازنان به این باور اند که رانندگی صرف یک کار مردانه است و انجام این کار برای زنان عیب پنداشته میشود.
تفسیروعثمانی، یکی از زنانی که مخالف رانندگی بانوان است میگوید: «زن نباید رانندگی کند چون این کار یک کار مردانه است بهتر است تا زنان مسوولیت خانه و خانهداری خود را به دوش بگیرند ».
جامعه شناسان اما به این باور اند که در جامعهی سنتی چون هرات نه تنها پدیدهی چون رانندگی زنان، بلکه از شتغال آنها گرفته تا تقسیم کار، براساس معیارها و عرفهای اجتماعی صورت میگیرد.
علی کاوه استاد دانشگاه به این باور است که کارهای که از نظر جامعه و حتی برخی از زنان مردانه پنداشته میشود مختص به مردان دانسته شده و انجام آن برای زنان عیب پنداشته میشود. رانندگی بانوان نیز یکی از این کارهاست که تا هنوز مورد قبول جامعه واقع نشده است.
گزارشگر: سحر موسوی