برخورد با خودکشی درهرات سهلانگارانه است!
مسوولین شفاخانه دولتی هرات میگویند که طبق آماری که آنان به ثبت میرسانند، روزانه بین 5 تا 8 زن در هرات اقدام به خود کشی میکنند. این تکاندهنده و فاجعهبار است.
هرات از گذشتههای دور به این طرف، آمار بلند خشونت علیه زنان را داشته است. اما به نظر میرسد که این پدیده اخیرا رو به افزایش گذاشته است.
مسوولین شفاخانه هرات، «اختلافهای خانوادهگی» و «ازدواجهای اجباری» را به عنوان عوامل عمده خود کشی زنان در این شهر عنوان میکنند. اما آیا ریشهها و انگیزهها همین قدراند؟ آیا برکشیدن یکی دو عامل عمده و ظاهرا شناخته شده در پشت خودکشیها، نوعی سهلانگاری و یا حتا همسوسازی دلبخواهی عوامل به پروژههایی نیست که از سوی نهادهای مدافع حقوق زنان، طرح و اجرا میشوند و بابت آن پولهای گزافی از نهادهای بینالمللی گرفته میشود؟ به نظرمیرسد که چنین باشد. زیرا عوامل فوقالذکر در تمامی نقاط افغانستان و در تمامی شهرها وجود دارد.
اختلافهای خانواده و ازدواج های اجباری در همه جای افغانستان است. اما چرا در هرات این عوامل منجر به خود کشی زنان و دختران میگردد؟ باید دنبال عوامل و دلایل دقیقتر و تازهتری گشت!
در هفده سال پسین، نهادهای زیادی در هرات تحت عنوان مدافعین حقوق زن، ایجاد و فعالیت کردند، اما به نظر میرسد که این نهادها کارسامانمندی در این راستا نکرده اند. یعنی ما حتا امروزه شناخت دقیقی از عوامل و دلایل افزایش آمار خودکشی در نزد زنان هراتی نداریم. این فاجعهبارتر از آمار بلند خودکشیها در هرات است.
این بسیار ساده است که گفته شود، اختلافهای خانوادهگی و ازدواجهای اجباری باعث خودکشی زنان میگردد. اما اگر در این پیرامون تحقیق شود و علتهای پنهان دیگری جستجو شود، شاید کار دشواری باشد. کاری که نیاز به تعهد، درک، دانش بیشتری دارد اما پول ندارد! اما این گفته به این معنا نیست که اختلافهای خانواده و ازدواج های اجباری در خود کشیها نقش ندارد. دارد اما باید تحقیق شود که چرا اینها میتواند بر زنان هراتی انگیزه خودکشی فراهم کند و در دیگر مناطق چنین نباشد!
فرهنگ، اخلاقیات، اعتقادات، رسوم، نحوه آگاهی دهی و نظام آموزشی در هرات چگونه عمل میکنند؟ آیا نمیتوان بخشی از عوامل خودکشی زنان را در این عرصهها جستجو کرد؟ اگر بلی این کار را چگونه و توسط کیها باید انجام شود؟
نویسنده: نسیمه همدرد